Ένωση για την πατρίδα και τον λαό - Επίσημος Ιστότοπος

Επικοινώνηστε μαζί μας

Ιδρυτική Διακήρυξη

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

«Έχουμε πολίτευμα (πρότυπο)... που καλείται δημοκρατία γιατί σ' αυτό διοικούν όχι οι (όποιοι) λίγοι αλλά οι πολλοί».

(Στο προοίμιο του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2003 που τελικά δεν ψηφίστηκε).

 

Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ είναι και δηλώνει την ένωση δημοκρατικών δυνάμεων για να αγωνισθούν στον πολιτικό στίβο με όραμα μια Πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, αξιόπιστη και ισχυρή, με ένα Λαό δημιουργικό, ευημερούντα και αξιοπρεπή.

Είμαστε ένα κόμμα Πατριωτικό, Δημοκρατικό και Λαϊκό με πνεύμα μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό, μέσα στο πλαίσιο της πολιτισμικής μας παράδοσης και των επιταγών των καιρών.

Επιδιώκουμε να καλύψουμε το εύρος μιας παράταξης, κατά τη συμβατική τυπολογία, από τη Δημοκρατική Δεξιά μέχρι την Πατριωτική Κεντροαριστερά. Θέλουμε να εκφράσουμε τη Λαϊκή Δεξιά, το Πατριωτικό και Κοινωνικό Κέντρο, και τις πατριωτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Απευθυνόμαστε σε όλους του Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών και «χθεσινών» κομματικών προτιμήσεων ή καθηλώσεων, και τους ζητούμε να συστρατευθούν μαζί μας για να βγούμε από την κρίση και να οικοδομήσουμε μαζί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μας ενώνει η Πατρίδα. Προέχει ο ενωτικός πατριωτικός δεσμός, παρά τα κομματικά δεσμά. Η Ελλάδα και οι Έλληνες αξίζουν ένα καλύτερο αύριο, ανάλογο της ιστορίας και του πολιτισμού τους.

Πρόταγμά μας είναι η Εθνική Ανεξαρτησία και η Κοινωνική Αξιοπρέπεια. Και η διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η Ορθοδοξία, μαζί με την ομότιμη αρχή της ανεξιθρησκείας.

Βάση της πολιτικής μας πρότασης αποτελεί η θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πανεθνική, συλλογική και συμμετοχική προσπάθεια.

Επιδιώκουμε την κατάργηση του Μνημονίου και των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών και στη θέση τους τη σύνταξη ενός Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης που φιλοδοξούμε να καταστεί, με τη συμμετοχή των περισσοτέρων κατά το δυνατόν πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, το Εθνικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Χώρας.

Επιλογή μας παραμένει η Ευρωζώνη και το Ευρώ, όχι όμως με κάθε κόστος. Προέχει πάντα το υπέρτατο κριτήριο της επιβίωσης του λαού και της σωτηρίας της Πατρίδας. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη με όρους εθνικής αξιοπρέπειας, πολιτικής ισοτιμίας και κοινωνικο-οικονομικής αλληλεγγύης. Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε εννοούμε και κατανοούμε την αλληλεξάρτηση. Απορρίπτουμε την αλλοτριωτική εξάρτηση. Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της πραγματικής οικονομικής σύγκλισης και την άρση των ανισοτήτων Βορρά - Νότου. Επιδίωξή μας είναι η Ευρώπη της Ισοτιμίας και της Αλληλεγγύης, η Ευρώπη της Συμπολιτείας των Εθνών-Κρατών, της Κοινωνίας των Πολιτών και η Ευρώπη των Λαών της ιστορικής ποικιλότητας, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταρρύθμιση, για την οποία όλοι πλέον ομιλούν, πρέπει να βρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία για την δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης. Η πολιτική πρέπει να προταχθεί και να ηγηθεί της τεχνογραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Μόνον έτσι θα συντελεσθεί η σύγχρονη κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της Ευρώπης. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διεκδικητική αναδιαπραγμάτευση του κατά κοινή παραδοχή μη βιώσιμου πλέον χρέους της χώρας. Επιδιώκουμε τη διαγραφή ενός μέγιστου δυνατού ποσοστού του δημοσίου χρέους και την χαμηλότοκο αποπληρωμή του υπολοίπου, με ρήτρα ανάπτυξης. Όπως έγινε με τη Γερμανία δύο φορές, 1931 και 1953, κατά το παρελθόν. Ο λόγος μας εδώ είναι δεσμευτικός. Δεν είναι προσχέδιο για ανακυβιστήσεις.

Η προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες αποτελεί εθνική ανάγκη. Είναι όρος επιβίωσης η επίτευξη μιας άριστης σχέσης της εγχώριας παραγωγής προς την εγχώρια κατανάλωση. Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στην οικογενειακή επιχείρηση για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής και κατανάλωσης, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στη ναυτιλία, στην ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, με σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος της εθνικής οικονομίας, κατ' αντιδιαστολή προς την όποια αρπακτική επενδυτική πολιτική. Οι χιλιάδες των πτυχιούχων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων νέων μας αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και αυτοδύναμο αναπτυξιακό πλούτο. Όχι στατιστική υποσημείωση της εκπαιδευτικής ιστορίας. Αυτό το κεφάλαιο μπορεί και πρέπει να καταστήσει την Ελλάδα ακαδημία επιστημών των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς και κέντρο παροχής υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης-Παιδείας. Με την απασχόληση των προσοντούχων νέων μας σε τομείς στοχευμένης και «έξυπνης» τεχνο-οικονομίας θα καταπολεμήσουμε την γάγγραινα της ανεργίας και κατ' επέκταση της ύφεσης.

Για να πάει η χώρα μπροστά, χρειάζεται Δημιουργική Ανατροπή. Ανατροπή με ευθύνη. Για την κάθαρση του δημόσιου βίου. Για την επαναφορά της πολιτικής στη ζωή μας, αντί της χρηματοπιστωτικής δεσποτείας. Για να χαράξουμε Νέα Πορεία με Εθνική Στρατηγική και Παραγωγικό Σχεδιασμό. Πορεία ελπίδας και αξιοπρέπειας για τη χώρα και για τους πολίτες. Για να σηκώσουμε ξανά όρθια την Ελλάδα.

Η Συνταγματική Μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής μας. Η χώρα χρειάζεται Νέο Σύνταγμα με κατεύθυνση μεταρρυθμιστική και ριζοσπαστική. Οι απαιτήσεις των καιρών και η δημοκρατική ισονομία επιτάσσουν την άμεση κατάργηση της «ειδικής» ευθύνης Υπουργών του άρθρου 86 του Συντάγματος, της ασυλίας των Βουλευτών (άρθρο 62), καθώς και την εξάλειψη των λόγων ή προσχημάτων για την πρόωρη διάλυση της Βουλής (άρθρα 32 και 41 §2).

Το Κράτος Δικαίου, η Ισονομία, η Ισοπολιτεία, η Αξιοκρατία και η Διαφάνεια αποτελούν πυλώνες της πολιτικής μας και ακρογωνιαίους λίθους των κυβερνητικών (κεντρικών και αποκεντρωμένων) εφαρμογών.

Σχεδιάζουμε μια Ριζοσπαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση με στόχο τον εξορθολογισμό του Δημοσίου. Για μια δημόσια διοίκηση με αξιοκρατία παντού, στην υπηρεσία των πολιτών. Για ένα κράτος δίκαιο, έντιμο και αποτελεσματικό.

Η Δικαιοσύνη και η Κοινωνική Συνοχή κατέχουν όπως είναι φυσικό κεντρική θέση στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο και σχεδιασμό. Επίκεντρο της πολιτικής μας δράσης είναι η στροφή προς την Κοινωνία με όρους Κοινωνικής Ευαισθησίας και Αλληλεγγύης. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσεως.

Επιλογή μας είναι ένα Εθνικό/Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες και ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Σύστημα Εθνικής/Δημόσιας Ασφάλισης. Και τα δύο δεν θα υστερούν σε σχέση προς την ιδιωτική δραστηριότητα στους ίδιους τομείς.

Με δεδομένο ότι η Παιδεία είναι εθνικό θέμα πρώτης προτεραιότητας, θεωρούμε αναγκαία και επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση για την επίτευξη των βέλτιστων συνθηκών και προγραμμάτων αποδόσεως. Για μια Νέα Πολιτική στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση. Η Εκπαίδευση να μας οδηγεί στην αγορά αλλά και να αποτελεί μέθοδο προαγωγής της Παιδείας, με τη θεωρία και με την καλλιέργεια ανθρωπιστικών σπουδών και τεχνών.

Στον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής μας φιλοσοφίας βρίσκεται η προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας. Εκφράζουμε τη σθεναρή στήριξή μας στους Έλληνες πολίτες που πλήττονται από την άγρια υπερφορολόγηση της ακίνητης -αστικής και αγροτικής- περιουσίας τους, που καταλήγει ή στοχεύει σε παραλλαγές δήμευσης. Η άμεση κατάργηση του «χαρατσιού» ή αλλιώς του φόρου κατοχής είναι δέσμευσή μας. Τόσο για την οικονομική δικαιοσύνη όσο και για τη συνταγματική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας του ατόμου, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελεί το αυτοδίκαιο δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας. Πιστεύουμε στην κοινωνία των προσωπικοτήτων. Αρνούμεθα την κοινωνία των ακτημόνων που μας προτείνουν και τείνουν να μας επιβάλουν.

Αναδεικνύουμε τη Συμμετοχική Δημοκρατία με την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του θεσμού του δημοψηφίσματος και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, των νέων συλλογικοτήτων και των ελεύθερων και αδέσμευτων πολιτών.

Επιδιώκουμε την αφύπνιση και ενεργό συμμετοχή του πνευματικού κόσμου της χώρας στα κοινά και στις δημόσιες υποθέσεις και εργαζόμαστε για την ενεργοποίηση και συμμετοχή στην κοινή εθνική προσπάθεια όλων των δημιουργικών δυνάμεων του Απανταχού Ελληνισμού.

Με πυξίδα και οδηγό μας την Ευθύνη και το Χρέος προς την Πατρίδα, απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλους τους Έλληνες, με πρωτοπόρα τη νέα γενιά, σε έναν αγώνα ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ελπίδας. Για να οικοδομήσουμε ή έστω να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα της Εθνικής Υπόστασης, με εγγυήσεις την συνεπή προς τις συμμαχικές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας πολυδιάστατη Εξωτερική πολιτική, υποστηριζόμενη από την ήρεμη και αξιόμαχη αμυντική στάση των Ενόπλων Δυνάμεων, της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Συνοχής. Της Ειρήνης και της αρμονικής συνεργασίας και συνύπαρξης όλων των λαών της γης.

Απευθύνουμε προσκλητήριο δημοκρατίας, εγρήγορσης και ευθύνης να συμπαραταχθούν όλοι στην Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό!


 

 

 

 

Βρείτε μας

facebook twitter