Ένωση για την πατρίδα και τον λαό - Επίσημος Ιστότοπος

Επικοινώνηστε μαζί μας

Αποστολή σε φίλο

Για να προτείνετε το παρακάτω προϊόν παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα.

Τα πεδία μαρκαρισμένα με (*) είναι υποχρεωτικά.Ομιλία Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ B΄

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΘΕΡΟΥΣ 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛZ΄

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Θέλησα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μετάσχω και εγώ σε αυτή την εκδήλωση της απότισης φόρου τιμής, θεσπισμένα πια, ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με δική μου συνεισφορά σε αυτή τη συζήτηση μία έκκληση να επικρατήσουν δύο αρχές.

Στο πνεύμα των διατυπώσεων αυτού του επιμνημόσυνου λόγου, θα πρέπει να τηρείται μία έκφραση του συλλογικού υποκειμένου των Βουλευτών και κατ’ επέκταση του Ελληνικού λαού, ότι πιστεύουμε εμείς οι Έλληνες και η Βουλή των Ελλήνων στην ειρηνική διαβίωση των λαών.

Αλλά αυτή η ειρηνική διαβίωση των δύο λαών πρέπει να καθαρίζει όλα τα ζιζάνια και όλες τις πονηρές σκέψεις κάθε υφής και κάθε προέλευσης. Δηλαδή, δεν νοείται να ανεχόμεθα την προκλητικότητα της Τουρκίας -είναι απαράδεκτο, είναι ανέντιμο εθνικά- ούτε να κάνουμε ότι δεν αντιλαμβανόμεθα τι σημαίνει η δήλωση του Έρογλου χθες, ότι είναι δύο κράτη που σημαίνει ότι ξανά ο Αττίλας προκαλεί την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή νομιμότητα. Δεν είναι ανεκτό! Ούτε μπορώ να κάνω μνημόσυνα στη Βουλή μας για τη μνήμη, για τον πόνο, για το δάκρυ των αδερφών μας που έπεσαν, που εθυσιάστηκαν, που εσφαγιάσθησαν.

Και το δεύτερο, είναι χρήσιμο να μην λογοκρίνουμε την ιστορία κατά το δοκούν και από απόσταση ασφαλείας. Στην επιμνημόσυνη ευχή μας και διατύπωση απότιση του φόρου τιμής, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην διαμορφώνουμε ιστορικές αφαιρέσεις οι οποίες ζημιώνουν τον εθνικό κορμό και το πνεύμα, τη συνείδηση του ελληνισμού.

Μια μικρή αναφορά που δεν εφωτίσθη: Δεν ήταν ένας τρελός μεγαλοϊδεατισμός. Διαβάστε τον Βενέζη. Πηγαίνουμε με τον Απόστολο Κακλαμάνη στη Νέα Ιωνία, για να δείτε –όλοι τα ξέρετε, αλλά να τα συνειδητοποιήσουμε ξανά- έναν κεκηρυγμένο, σχεδιασμένο, αποφασισμένο, διωγμό των Ελλήνων και των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου από το 1914, αμέσως μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων.

Επίσης, να δείτε την Καππαδοκία να διώκεται με τεχνογνωσία εξαφάνισης τους μακρείς δρόμους προς τα αλατωρυχεία της βαθιάς Ασίας, να δείτε την Σπάρτη της Πισιδίας, όπου είναι και η γενέτειρα του Ντεμιρέλ. Και είχα την ευκαιρία σε μια συνάντηση στο Νταβός να του μιλήσω για το ότι είμαστε συμπατριώτες –«είσαστε από τη Σπάρτη»- και ταυτόχρονα εγώ να του υπενθυμίσω ότι έγιναν δυστυχώς πρώιμοι διωγμοί των Σπαρταλήδων.

Αυτά τα ιστορικά ανέκδοτα γιατί τα παραθέτω; Γιατί έχουμε στο μνημόσυνό μας την τεκμηρίωση. Το 1914 λέει ο Βενέζης «στον δρόμο προς τα αλατωρυχεία», δηλαδή τον εξοντωτικό, έχουμε τους Σπαρταλήδες, έχουμε τους Καππαδόκες, έχουμε τους Έλληνες του Ικονίου, όχι παρακαλώ από το 1922 που είναι η αφαίρεση. Φαντάζομαι να σας έδωσα το πνεύμα αυτού του επιχειρήματος.

Έτσι, και γι’ αυτούς τους λόγους ευρέθηκε ο πατέρας μου το 1920 –και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό- να είναι στρατιώτης πολεμιστής της Μικράς Ασίας. Δεν θα πούμε τίποτα; Δεν ήταν τίποτα συμμορίτες που πέρασαν απέναντι να πάνε να κάνουν κατάληψη γαιών και χωρών. Πήγαν για τους διωκομένους αδερφούς. Πέρασε το Σαγγάριο ύστερα. Καθώς ξέρετε, στρατιωτικά δύο δόγματα υπάρχουν. Το ένα είναι κρατάς το έδαφος, αλλά όπως είχε παραχωρηθεί, δηλαδή καταχωριστεί από τη συνθήκη των Σεβρών, δεν αρκούσε για άμυνα το έδαφος της περιοχής της Σμύρνης και έπρεπε να λειτουργήσει το δεύτερο στρατιωτικό δόγμα. Αντέλεξαν πολλοί και ο Ιωάννης Μεταξάς ότι πρέπει να καταδιώξεις μέχρις εξοντώσεως τον εχθρό. Έτσι φτάσαμε να διαβούμε το Σαγγάριο. Και ύστερα με αλλεπάλληλες προδοσίες, διεθνούς και εσωτερικού επιπέδου, υποχωρήσαμε και από το Σαγγάριο.

Έχω μια φωτογραφία του πατέρα μου με έναν συμπολεμιστή του Ρούση από το Κοπανάκι της Μεσσηνίας που λέει «Μόλις διέβημεν τον Σαγγάριο», 22 Ιουλίου 1921. Μας μιλούσε γι’ αυτό. Μας μιλούσε με μια φυσική ευγένεια για τον Τούρκο που πολεμούσαν. Το έβλεπε και αναγνώριζε τις αρετές του στρατιώτη, του αντίπαλου πολεμιστή. Έτσι ήταν το πνεύμα του.

Εγώ είμαι έτοιμος να κηρύξω τη φιλία με την Τουρκία, αλλά όχι ως υποτελής. Αυτό είναι και το πνεύμα αυτού του μνημόσυνου που κάνουμε σήμερα. Ειρηνική συμβίωση των λαών, σταθερή ιστορική γνώση και συνείδηση. Και φυσικά είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία αυτού του τόπου. Διότι η Μικρασία ήταν ελληνικός τόπος. Είναι ο τόπος των αγίων του 4ου μ.Χ. αιώνα. Όλη αυτή η σύνθεση των στοιχείων που ορίζουν τι σημαίνει Μικρασία στο νου μας, στην ψυχή μας.

Όλα ξεκίνησαν από το Ματζικέρτ το 1071 με τον Ρωμανό Δ΄ τον Διογένη. Δεν είχαν σχέση με τη Μικρασία και με αυτές τις νότιες περιοχές οι Οσμανλήδες, δηλαδή οι Τουρκομάνοι με τον Αρπ Ασλάν αρχικά. Προδοσία βυζαντινή είναι του 1071 που έπαιξαν οι Βυζαντινές κλίκες στην λίμνη Βαν της Αρμενίας, στο Ματζικέρτ. Όλα αυτά τα ξέρετε και τα ξέρουμε. Είναι η πικρή Ιστορία! Αλλά είναι η Μικρασία, ήταν για τους Έλληνες που μας ξερίζωσαν και τους έκαναν γενοκτονία, ήταν αυτός ο τόπος δικός τους τόπος από τον Όμηρο, όπως ελέχθη από μία συνάδελφο προηγουμένως.

Μια ιστορική υποσημείωση ίσως άνευ σημασίας, αλλά είναι μαρτυρία. Με ευνόησε η τύχη, το 1993, κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, και ήμουν Υφυπουργός Εξωτερικών. Με μια γραμμή μηνύματος από τα Ηνωμένα Έθνη και με έναν ιστοριοδίφη σημαντικό για την υπόθεση του ποντιακού ελληνισμού, τον Βλάση Αγτζίδη, είναι καθηγητής και τον ξέρετε όλοι, εκινητοποιήθηκα, επυροδοτήθηκα, θα έλεγα, στο να είμαι ο πρώτος Έλλην Υπουργός που μίλησε για τη γενοκτονία των Ποντίων. Το 1994 ήρθε η πράξη της Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Αλλά δεν έγινε νόμος, δεν αριθμήθηκε, δεν επικαλείται στα δικαστήρια.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μιλάω για την πράξη της Βουλής και για την πράξη ενός Υπουργού. Άλλοι είχαν μιλήσει για τη γενοκτονία και των Ποντίων και της Μικρασίας με πρώτον τον Ισαάκ Λαυρεντίδη.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, τα τιμούμε και δεν κάνουμε σύνοψη όλων των ιστορικών δεδομένων εδώ. Αποτίουμε φόρο τιμής. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Κανένας δεν θα μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ανάψουμε κεράκι στη μνήμη των Ελλήνων, των συνελλήνων μας, κανένας δεν θα μας υποχρεώσει με μια λοβοτομή να τους ξεχάσουμε. Απαγορεύεται, όσο υπάρχει Έλληνας και ακόμη περισσότερο, (είναι ανεπίτρεπτο) να είμαστε φοβισμένοι σαν υποτελείς σε οποιονδήποτε Αττίλα που προκαλεί. Εδώ είμαστε ένας λαός και μια ψυχή ζώσα και εν εγρηγόρσει. Και να μη μαλώνουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά.

(Χειροκροτήματα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και παρακαλώ τις κυρίες και τους κυρίους συναδέλφους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

(Στο σημείο αυτό όρθιοι οι Βουλευτές τηρούν ενός λεπτού σιγή)

Αιωνία τους η μνήμη!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αιωνία τους η μνήμη!

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αιωνία τους η μνήμη!